Tytöt uupuvat kouluissa - miten siihen voidaan puuttua?

Ahdistus ja uupumus koskettavat entistä useampia peruskoulu- ja lukioikäisiä tyttöjä. Tyttöjen uupuminen kouluissa on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, johon on löydyttävä muutos. Toimia tarvitaan sekä koulujen sisällä että yhteiskunnassa laajemmin.
Viimeisin kouluterveyskysely (2023) kertoo huolestuttavia tietoja tyttöjen ahdistumisesta: Jopa kolmannes 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä kokee ahdistuneisuutta. Pojista alle 10 prosenttia koki vastaavaa. Useampi kuin joka toinen helsinkiläisten lukioiden tyttö kokee uupumusasteista väsymystä ja lähes joka toinen kokee riittämättömyyttä opiskelijana.
Syiksi tyttöjen kasvavaan koulu-uupumiseen on esitetty muun muassa lukuisia koulu-uudistuksia, suorituskeskeisyyden ja kilpailun lisääntymistä sekä korkeampia paineita menestykselle. Nuori voi kokea paineita niin opintojen, harrastusten kuin ulkonäönkin suhteen.
Voimattomuus ja pelko maailman tilasta voivat lisätä nuoren uupumusta ja ahdistusta. Esimerkiksi ilmastokriisi ja luontokato tutkitusti varjostavat nuorten tulevaisuutta. Jos tulevaisuus saa kyyniseksi, ei myöskään opintojen loppuun saattamiseen riitä välttämättä motivaatiota.
Miten koulu-uupumista voidaan parhaiten ehkäistä? Jo peruskoulussa on pidettävä huolta siitä, että opetuksen tuntimäärät pysyvät kohtuullisina ja oppitunneilla on riittävästi väljyyttä oppisisältöjen käsittelyyn. Ryhmäkokojen on oltava riittävän pienet, jotta opettaja tuntee oppilaansa ja pystyy näin myös huomaamaan muuttuneen käytöksen. Koulun on tarjottava apua matalalla kynnyksellä ja autettava nuorta kiinnittymään kouluyhteisöön. Opiskeluhuollon palvelut ovat myös erityisen tärkeitä. Jokaisesta koulusta on löydyttävä psykologi, kuraattori ja terveydenhoitaja.
Opettajien ja vanhempien on oltava tietoisia uupumuksen merkeistä ja kannustettava nuoria tasapainottamaan opiskelua, vapaa-aikaa ja lepoa. Kouluihin on tärkeää luoda ilmapiiri, jossa epäonnistuminen on sallittua ja jossa jokainen opiskelija voi kokea olevansa arvokas omana itsenään. Yhteistyö kodin ja koulun välillä on tässä avainasemassa.
Jokaisella nuorella tulee olla tilaa oppia ja kasvaa rauhassa omaksi itsekseen. Nuoren minäkuva ei saa riippua suorituksista. On meidän aikuisten tehtävä varmistaa, että tyttöjen uupumus otetaan tosissaan ja siihen etsitään tarvittavat ratkaisut.
Maria Aarnilinna ja Saana Sarmela