Väkivaltaisiin asenteisiin puuttuminen edellyttää poliittisia toimia

Avain kovien asenteiden ehkäisyyn on puhumattomuuden kulttuurin katkaiseminen ja mahdollisuus oikea-aikaiseen ja turvalliseen kohtaamiseen. Kirjoitukseen on koottu lista toimenpiteitä, joihin panostamalla väkivaltaista asennetta voidaan ehkäistä.
Nytkis ry julkaisi syksyllä 2024 väkivaltatutkimuksensa tulokset, joiden mukaan joka neljäs mies uskoo naisen voivan ansaita häneen kohdistuvan väkivallan. Tutkimus sai aikaan tarpeellisen keskustelun yleisesti Suomessa vallitsevasta väkivaltakulttuurista sekä asenteista väkivaltaiseen käytökseen liittyen.
Jäin itse pohtimaan väkivaltatutkimuksen tuloksia vielä nimenomaan kasvatuksen, koulutuksen ja kohtaamisen näkökulmasta. Uskon vahvasti siihen, että avain kovien asenteiden ehkäisyyn on puhumattomuuden kulttuurin katkaiseminen ja mahdollisuus oikea-aikaiseen ja turvalliseen kohtaamiseen. Somen vihaa lietsovat sisällöt vain täyttävät sen tyhjiön, jota oikeassa maailmassa ei ole onnistuttu paikkaamaan.
Koska pelkkä tilanteen kauhistelu harvoin auttaa ketään, kokosin tähän kirjoitukseen pienen toimenpide-ehdotelman asioista, joihin panostamalla väkivaltaista asennetta voidaan ehkäistä.
Varhaiskasvatus ja peruskoulu
- Pidetään kiinni varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuussuunnitelmista.
- Kiinnitetään huomiota varhaiskasvatustyön houkuttelevuuteen, jotta päiväkoteihin saadaan pedagogisesti pätevät ja osaavat työntekijät. Tämä tarkoittaa riittävää palkkaa ja kunnollisia työvälineitä.
- Jatketaan tunnetaitojen opetusta peruskoulussa.
Koulun vastuut ja velvollisuudet
- Luodaan nuorille näkymiä tulevaisuuteen riittävällä ja laadukkaalla opinto-ohjauksella. Ammattilaisilla on oltava aikaa kohdata nuori.
- Lisätään osallisuutta ja lähiopetusta ammattioppilaitoksissa. Jatkuvassa haussa, jossa opinnot voi aloittaa kesken vuotta, on kiinnitettävä huomiota opintoihin kiinnittymiseen ja ryhmäytymiseen.
- Tuetaan nuorten medialukutaidon kehittymistä.
Nuorten yksilöllisten tilanteiden tunnistaminen
- Kiinnitetään huomiota kouluakäymättömyyteen ja jatketaan ote-opetuksen toteuttamista. Varmistetaan paikka kaikille sitä tarvitseville.
- Tunnistetaan nuorisotyön arvo ja tiivistetään sen yhteistyötä koulujen kanssa.
- Pidetään kiinni oppilashuollon saavutettavuudesta.
Lapsia ja nuoria tukevat palvelut
- Tuetaan perheitä. Lastensuojelu ja perhetyö voivat pelastaa asenteiden loiventamisen lisäksi henkiä.
- Kokeillaan nuorisoneuvolaa, jossa nuori ja vanhemmat pääsevät keskustelemaan nuoren haasteista ammattilaisen kanssa.
- Lyhennetään tappavan pitkiä jonoja mielenterveyspalveluiden piiriin. Keskusteluapua on saatava kun tilanne on akuutti.
Kolmas sektori ja asepalvelus
- Tarjotaan harrastustoimintaa pyörittäville valmentajille koulutusta ristiriitatilanteisiin puuttumisesta ja kaikille turvallisen harrastamisen varmistamisesta.
- Sidotaan tunnetaitokoulutus väkivallan käytöstä pakolliseksi osaksi asepalvelusta.
- Säilytetään väkivaltatyötä ja keskusteluapua tarjoavien järjestöjen rahoitus tasolla, joka mahdollistaa asiakastyön tekemisen.
Tässäpä näitä muutama näin nuorten kanssa työskentelevän näkökulmasta kirjoitettuna. Iso osa muutoksista edellyttää poliittisia toimia, jotka on täysin mahdollista toteuttaa jos näin vain halutaan.